Περιβαλλοντικός


Καθαρισμός και απολύμανση αιθουσών διδασκαλίας

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ ευαισθητοποιημένοι στο φλέγον θέμα των ημερών, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος που μας φιλοξενεί, με μεράκι και περίσσια διάθεση, αισιόδοξοι αλλά όχι εφησυχασμένοι!!!
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!!
Η πράξη αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης του ΣΔΕ, το ένα με θέμα “Το πράσινο σχολείο” με εκπαιδευτές την Κα Νικούση Πόπη και Στέλλα Τσιφιτοπούλου και το δεύτερο με θέμα “Εθελοντισμός και δράσεις’ με εκπαιδευτικούς την Κα Μικροπούλου Ελένη και τον κ. Παπαϊωάννου Αργύρη. Τα προϊόντα είναι οικολογικά, εταιρίας ΒΙΟΜΕ, τα έξοδα της αγοράς των καθαριστικών επωμίστηκαν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι των projects. Οι φωτογραφίες αρκετές, το αποτέλεσμα εμφανές! Όλα έλαμψαν. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια!!!


Επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο

Το ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ την Τετάρτη 29 Μαίου 2019 και ώρα 17.30, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας Περιβάλλοντος ακολούθησε το περιβαλλοντικό παραποτάμιο μονοπάτι που ξεκινάει από τους πρόποδες του Βερμίου και ειδικότερα από το Άλσος του Αγίου Νικολάου, από τον ποταμό Αράπιτσα έως τις πηγές του ποταμού. Η Αράπιτσα, το ποτάμι της Νάουσας είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία και την οικονομία της Νάουσας. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης.


Ενημέρωση ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Νάουσας ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την ανακύκλωση από τον κ. Νίκο Κύρου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, πρώην δ/ντή του 3ου Γυμνασίου Νάουσας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κύρου για την σημαντική αυτή παρουσίαση.


Κατασκευές: Φέρνω το περιβάλλον στο ΣΔΕ

Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης σχετική με τις κατασκευές που έκαναν οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος Αλεξάνδρειας στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, ανεβάζουμε και άλλες φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται και κάποιοι από τους συμμετέχοντες.
 Μόρφω, Βασίλης, Αθηνά και Σοφία (Β’ κύκλος)
 Σωτήρης, Γιώργος Σ., Γιώργος Γ. (Β’ κύκλος)
 Χάρης, Δήμητρα, Βαγγέλης, Βαλάντης (Α’ κύκλος)
 Κώστας, Άννα, Χριστίνα, Ελευθερία, Σοφία (Β’ κύκλος)
 Βαγγέλης, Δήμητρα, Χάρης, Σελήμ, Βαλάντης (Α’ κύκλος)

Καλλιτεχνήματα εκπαιδευομένων

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού γραμματισμού, στο παράρτημα της Αλεξάνδρειας, και με την επίβλεψη της εκπαιδεύτριας κας Στέλλας Καρύδη, οι εκπαιδευόμενοι ανέλαβαν να δημιουργήσουν κατασκευές. Οι κατασκευές αυτές έπρεπε να αναπαριστούν κάποιο φυσικό περιβάλλον και για την κατασκευή του να χρησιμοποιηθούν όσο περισσότερα φυσικά υλικά (πέτρες, φύλλα, ξύλα, όσπρια κ.λ.π.)

Το αποτέλεσμα όπως βλέπετε ήταν άκρως εντυπωσιακό!!!

Περιβαλλοντικός Γραμματισμός

Ο Περιβαλλοντικός γραμματισμός κυρίως αποσκοπεί στη διαμόρφωση πολιτών με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση και με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία από πλευράς συμπεριφοράς ως προς το περιβάλλον.

Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. μέσω του Περιβαλλοντικού γραμματισμού θα μπορέσουν:

να συνειδητοποιήσουν το περιβάλλον και τα συναφή με αυτό προβλήματα και να ευαισθητοποιηθούν σε αυτά τα ζητήματα στο σύνολό τους

να αποκτήσουν ποικιλία εμπειριών καθώς και βασική γνώση του περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών προβλημάτων

να διαμορφώσουν αξίες και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον καθώς και διάθεση για ενεργό συμμετοχή στη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος

να αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες για τον προσδιορισμό και την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων

να έχουν τη δυνατότητα ανάληψης δράσης και ενεργού συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων